Продавець Гриб ОК розвиває свій бізнес на Prom.ua 2 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
183 відгуків
Гриб_ОК
+380995493845
+380995493845
+380686306745

Шиітаке інструкція

Шиітаке інструкція
Склад субстрату

Основу поживного середовища гриба складають побічні продукти сільського і лісового господарства: стружки, тирсу, пшенична солома, качани кукурудзи, лушпиння соняшнику. Так як такий матеріал освоюється грибом повільно, і середній урожай залишає бажати кращого, доцільно збагачувати його, за рахунок чого скорочується час розвитку міцелію і збільшується урожай.

Збагачує матеріал необхідно використовувати обережно, оскільки надлишок збільшує небезпеку зараження, через його впливу на фізіологічні процеси.

Основа субстрату: 70-80% осика, дуб, клен, береза, вільха, пшенична солома.

Збагачують добавки: пшеничні висівки, кукурудзяні качани, кукурудзяні висівки, соєве борошно.

Додаткові речовини: гіпс (0,5-1,5%) - необхідний для регулювання рівня рН, щоб під час тривалого періоду плодоношення кислотність живильного середовища не знизилася.

При підготовці основного субстрату необхідно звернути увагу на розміри складових частинок. Частинки розміром 2-4 мм швидше всього обростуть міцелієм, повітрообмін вміст вологості в живильному субстраті будуть найбільш оптимальними. Більш дрібні частинки будуть перешкоджати вільному повітряобміну всередині субстрату, а більш великі повільніше обростуть міцелієм, і менше будуть утримувати вологість. Якщо вдалося роздобути тільки дуже дрібні тирсу, необхідно додати до них 30-40% стружки, які забезпечать рихлість і дихання матеріалу.

Зміст вологості в живильному середовищі (субстраті) значно впливає на кінцевий успіх врожаю.

Дуже висока або дуже низька вологість призводить до того, що проростання міцелієм відбувається повільно, або не відбувається зовсім, Оптимальний вміст вологості субстрату 60-65%.

Процес підготовки субстрату.

Основа субстрату і збагачують добавки змішуються в сухому вигляді, потім додається необхідна кількість води (до 60%). Після зволоження додають гіпс, і субстрат расфасовываю по мішках. Кількість субстрату, яке можна вмістити в мішок, залежить від обсягу мішка і від складу субстрату і може бути від 1 до 8 кг. Підготовлені мішки необхідно запакувати таким чином, щоб перешкодити проникненню мікроорганізмів, але сприяти вільному повітряобміну. Для цього підійдуть ватна пробка або перфорований мішок (але тільки у випадку стерильного приміщення).

Рекомендовані ємності для плодоношення:

  • поліпропілен - термостійкий (стерилізується в автоклаві),
  • поліетилен низького тиску - термостійкий (стерилізується в автоклаві),
  • поліетилен високого тиску - не термостійкий (пастеризація).

Стерилізація пакетів (2-3 кг) з добавками 4 години при тиску 1,3 атм; без добавок 2 години; обробка при температурі 100°С протягом 24 годин з добавками, без добавок - 12 годин.

Стерилізований субстрат теоретично чистий, тому зараження може відбутися тільки на подальших технологічних етапах. У випадках пастеризації ймовірність зараження вище, але зараження в межах 5-10% вважається допустимими.

Посів

Посів повинен відбуватися в чистому знезараженої приміщенні. Починати можна тоді, коли температура субстрату в мішках знизилася до 24-26°С. найпоширеніший спосіб – це посів зернового міцелію. Від кількості і розподілу зернівок в субстраті прямим чином залежить швидкість процесу пророщування субстрату. При додаванні на 100 кг субстрату 8-10 кг міцелію відбувається прискорення заростання і підвищується врожайність.

При поверхневому посіві міцелій потрапляє на поверхню субстрату і проростає зверху вниз. Часто трапляється, що на поверхні субстрату вже з'являються примордіїв, а внизу субстрат ще не проріс. При перемішуванні субстрату з міцелієм проростання міцелію починається в багатьох місцях відразу і відбувається рівномірно.

Також можливий посів з допомогою заражених міцелієм паличок, однак процес обростання субстрату сильно затягується.

Пророщування і дозрівання (вегетативний період)

Щеплені мішки поміщаються в знезаражені чисті приміщення і проращиваются на полицях. На першому етапі відбувається заростання субстрату міцелієм, і в кінці цього процесу блочки повинні бути рівномірно білими. Потім, на другому етапі, починається процес буклирования. І на третій стадії на білій поверхні субстрату з'являються коричневі плями, які зростаються у суцільну коричневий шар. Цей шар під час плодоношення захищає субстрат від висихання і зараження, кінець вегетативної стадії настає, коли субстрат повністю покривається коричневим шаром або на ньому з'являються примордії. В этот момент с субстрата необходимо удалить мешок.

Вегетативный период длится в зависимости от штамма шиитаке и от количества посевного материала, а также от его распределения в субстрате - от 1 до 3-х месяцев. Однако, для оптимального роста и урожая грибов высокого качества грибница должна после обрастания еще дозревать в течение 60 дней. Всего 30+60=90дней, т.е. 3 месяца.

В период проращивания и созревания необходимо соблюдать следующие условия:

  • Свет - в период проращивания освещение не нужно, но во время созревания – необходим (50-500 lux, 8 часов в день).
  • Влажность - 60-70%
  • Повітря - слабкий повітрообмін, перемішування повітря.
  • Температура (субстрату) - 24-26° С

Прорастающий матеріал необхідно перевіряти на 5-й і 10-й день, заражені мішки необхідно видаляти з приміщення своєчасно.

Вирощування (Генеративна фаза)

Шиітаке дає урожай хвилями. Між хвилями настає період відпочинку.

Плодоношення стимулює:

  • зниження t: 1-5 днів при t 10-15°С;
  • посилення вентиляції
  • збільшення освітленості
  • висока вологість: 100%.

Во время роста шляпок необходим воздухообмен (потребность в воздухе, меньше чем у вешенки 50-70 м3/т/час), влажность должна колебаться от 60-65% до 75-85%, освещение обязательно не менее 8 часов в сутки интенсивность 50-200 lux, температура воздуха 14-18°С в зависимости от штамма шиитаке.

Через 7-10 дней грибы готовы к сбору. Собирать их надо тогда, когда шляпки еще полностью не раскрылись. Таким образом, грибы (при t 4°C) хранятся без проблем 8-10 дней. Грибы срезают ножом или выкручивают из субстрата так, чтобы не оставались остатки ножек.

Після плодоношення настає період спокою, який триває 10-14 днів при температурі 20-25°С.

Вологість блоків не повинна бути нижче 30-35% , якщо він висихає більше, то міцелій відмирає.

Другу хвилю ініціюю шляхом замочування блоків. У літературі пропонується занурення на 24-48 годин, на практиці це час зменшують, т. к. так як блоки можна перезволожити і тоді будуть проблеми з якістю грибів.

Термін вимочування залежить від складу живильного середовища і температури води. У разі субстрату з тирси - 12-20 годин; соломи - 6-10 годин. Можна очікувати 4-6 хвиль, що відповідає періоду 4-6 місяців. Перших дві хвилі дають більшу частину врожаю. Очікувана врожайність може сягти 30-40% від маси вологого субстрату.